skip to main content

Oude jongensschool te Velddriel


De oude jongensschool aan de Voorstraat in Velddriel (Gld) heeft een beeldbepalende uitstraling. Het gebouw is in 1866 gebouwd naar ontwerp van architect Henri Jacques van Tulder. In 1880 werd de school (gedeeltelijk) verwoest door de dorpsbrand en in 1883 herbouwd. De school had twee klaslokalen met hoge plafonds en aan de linker zijde de meesterswoning. Het gebouw heeft door de jaren heen verschillende bedrijfsfuncties gehad. De oude authentieke aanbouw aan de achterzijde werd rond 1977 gesloopt en er werk een bedrijfshal aangebouwd. Het gebouw heeft als laatste dienst gedaan als een sport-/fitnesscenter.

Voor de nieuwe eigenaren hebben we plannen uitgewerkt, zodat er in het gebouw drie woningen kunnen worden gerealiseerd.
De oude klaslokalen hadden hoge ruimten waardoor een entresolvloer met woonfunctie voor zeer welkome extra woonruimte kon zorgen. Door de hoge ramen in de monumentale voorgevel is er voor gekozen om aan de voorzijde een vide te realiseren waarin de trap is geplaatst. De kozijnen in de voorgevel behoefden op deze wijze geen aanpassing, zodat de authentieke uitstraling van het oude schoolgebouw gewaarborgd werd.
De slaapkamers bevinden zich op de begane grond. De zolders waren niet begaanbaar, maar met nieuwe trappen zijn er onder de prachtige houten dakconstructies mooie extra verblijfsruimten mogelijk.
Een goede restauratie van de gevels en mooi schilderwerk, geeft het gebouw zijn allure weer terug.

Lees meer

Voorgevel oude jongensschool
Achtergevel oude jongensschool
Oude jongensschool linker woning
Linkerwoning oude jongensschool
Oude jongensschool middenwoning
Middenwoning oude jongensschool
Oude jongensschool rechterwoning
Rechterwoning oude jongensschool
Bestaande voorzijde